SUP TULANG & SUP TULANG VERS MAMAK

Friday, July 12, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.




Menu berbuka hari ni….3 Ramadhan.....


SUP TULANG


BAHAN A

1 Kilo tulang lembu
3 suku periuk air
3 inci halia diketuk
6 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang kuning dipotong gelang
1 sudu makan lada hitam
2 sup bunjut

BAHAN B

5 sudu makan minyak masak
2 biji bawang besar dipotong2
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga

BAHAN C

3 sudu makan sos tiram
Garam secukupnya
2 biji buah tomato dipotong 4

BAHAN HIASAN

1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan daun sup
1/2 cawan daun bawang


CARA MEMBUAT:

1 ~ Masukkan semua bahan A ke dalam periuk dan rebus sehingga daging lembut.
2 ~ Tumiskan semua bahan B hingga garing dan satukan dengan rebusan tulang.
3 ~ Campurkan bahan C. Biarkan selama 20 minit dengan api yang kecil.
4 ~ Angkat dan hidangkan dengan bahan D.


Pandangan dari pintu bilik....


SUP TULANG VERSI MAMAK


# Semua bahan sama, cuma ditambahkan bahan C kepada I kampit rempah kurma dan perahan air limau nipis.

# Bagi sesiapa yang ada pressure cooker boleh laa direbus tulang 45 minit saja.


 

Disediakan oleh Ana Solehah.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe