CENDAWAN GORENG CRISPY & SPICY

Sunday, July 07, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.




Assalamualaikum ~ Lama sangat rasanya tak kongsi resepi. Pagi tu beli cendawan dekat Mydin….banyak laa pulak. Fikir-fikirkan baik laa buat cendawan goreng….selalu tu adik yang paling berminat beli kat pasar malam. Hehehe….langkah pertama kena cari tepung kat dapur….nak taw resepi ni ~ jomm melawat ke dapur!!!


CENDAWAN GORENG CRISPY & SPICY


Bahan: 


1 paket cendawan tiram - dibasuh dan ditoskan hingga kering.

1 cawan tepung gandum. 

1/2 cawan tepung jagung. 

Sedikit garam. 

2 biji telur. 

1 sudu teh rempah kari.

Sedikit lada hitam serbuk






Cara: 


Campurkan kedua-dua tepung,serbuk kari dan serbuk lada hitam. Gaul hingga sebati. Telur dan garam dikacau sebati dan diasingkan. 

Panaskan minyak. Celupkan cendawan ke dalam bancuhan telur. Kemudian dilumurkan dengan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan. 

Angkat dan hidang.

You Might Also Like

1 comments

  1. sedapnyer dahlah lama tak makan cendawan goreng..mesti cuba ni

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe