ASAM REBUS IKAN PATIN

Tuesday, July 30, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Menu Berbuka hari ni ialah asam rebus ikan patin….Jomm kita mula memasak….




ASAM REBUS IKAN PATIN


1 ekor ikan patin - potong dan bersihkan dengan perahan limau


Bahan-Bahan:

2 btg serai diketuk

1 ikat daun kesum

1 kuntum bunga kantan-dibelah empat

1/2 mangkuk kecil air asam jawa

5 keping asam keping

4 sudu makan cili kisar

Air secukupnya

Garam dan gula secukup rasa

Sayur bendi



Bahan Kisar:

4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 cm kunyit hidup

1 cm halia

5 biji cili padi

Belacan bakar sebesar ibu jari



Cara Memasak:

1. Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk, rebus dengan sedikit air hingga naik bau.

2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa dan asam keping. Kacau dan biar mendidih.

3.Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air, masukkan sayur bendi dan biar hingga mendidih.

4.Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga ikan masak dan tutup api. Bolehlah dihidangkan.



Selamat mencuba...





Disediakan oleh Ana Solehah ~ 30 Julai 2013, 4:30pm.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe