COOKIES PILIHAN ANA - KACANG MAZOLA
Wednesday, July 23, 2014
Assalamualaikum & salam sejahtera.
Ini cookies yang wajib ada tiap-tiap tahun jugak. Ada masa sebelum berbuka ni
sempat lagi membuat biskut ni...Lepas siap boleh mula memasak untuk berbuka pula.
Biskut ni tak susah membuatnya, sekiranya tak sempat nak habiskan membakarnya...bolehlah dibungkus dengan plastik dan disimpan dalam peti sejuk, ada masa bolehlah disambung membakarnya lagi...
Ini cookies yang wajib ada tiap-tiap tahun jugak. Ada masa sebelum berbuka ni
sempat lagi membuat biskut ni...Lepas siap boleh mula memasak untuk berbuka pula.
Biskut ni tak susah membuatnya, sekiranya tak sempat nak habiskan membakarnya...bolehlah dibungkus dengan plastik dan disimpan dalam peti sejuk, ada masa bolehlah disambung membakarnya lagi...
KACANG MAZOLA
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula halus
1/2 kg gula halus
1/2 kg kacang tanah - goreng tanpa minyak - kisar halus
Minyak mazola secukupnya
1 biji kuning telur - untuk disapu
Kacang tanah untuk hiasan
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan dan dikacau rata.
Tuang minyak mazola sedikit-sedikit sambil menggaul adunan tadi hingga menjadi
doh yang boleh dikepal, kalau kurang boleh tambah lagi.
doh yang boleh dikepal, kalau kurang boleh tambah lagi.
Ambil adunan dalam 10 gm, bulat-bulatkan seperti guli, tekan sedikit atasnya dan
susun dalam dulang pembakar yg dilenser dengan sedikit butter.
susun dalam dulang pembakar yg dilenser dengan sedikit butter.
Hias dengan kacang tanah, tekan sedikit lagi dan sapu sedikit kuning telur.
Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 25 minit, bergantung pada oven masing2.
Bila masak, biarkn biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan atas jaringan.
Biskut agak rapuh masa baru dikeluarkan dari oven.
0 comments