COOKIES PILIHAN ANA - CHOCOLATE CHIPS & ALMOND COOKIES

Friday, July 25, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Tetiba hari ni macam bersemangat nak buat cookies.
Hari ni baru berkesempatan nak buat...


Dalam banyak-banyak cookies, ni lah satu-satunya my favourite...
Tengok gambar dia yang menggoda ni. Dicampur badam dan chocolate chips.
Raya tahun ni, buat lambat sikit. Macam tahun lepas, dah elok-elok buat tetiba belum lagi raya...dah habiss. 
Kenalah buat balik. Kalau nak tahu ni kerja adik...setiap kali berbuka, mesti ambik sepiring makan.
huhuhu...

Chocolate Chips & Almond Cookies

Bahan-bahan A (satukan dalam mixer bowl):

1 biji telur
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
1 cawan butter
(gunakan pure butter)
butter dilembutkan suhu bilik
1 cawan minyak jagung
1 sudu besar susu segar
1 sudu besar esen vanilla

Bahan-bahan B (satukan semua):

4 1/2 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cawan walnut cincang yang dipanggang (badam pun boleh)
2 cawan choc chips

1) Pukul bahan A hingga kembang 
2) Bila dah kembang, satukan dengan Bahan-bahan B.....
3) kaup balik gunakan senduk kayu/spatula sehingga menjadi doh....
kemudian rehatkan adunan 1 jam-2 jam dalam fridge
(bagi mengelakkan adunan anda cair ketika dibentukkan)
lebih elok perapkan semalaman anda akan dapat cookies yang rangup
4) bulat-bulatkan doh tadi kemudian tekan menggunakan garpu...
5) Bakar pada suhu 180 celsius selama 15-20 minit bergantung pada oven...
jangan risau kalau keluarkan dia macam lembik sikit sebab
bila dia sejuk nanti dia akan mengeras dengan sendiri...


yang ni kaler dia agak gelap sikit sebab dicampur koko

Bahan A 
250 g butter 
160 g gula halus 
1 biji kuning telur 
1 s/k esen vanilla 

Bahan B (gaul rata) 
230 g tepung gandum + 
20 g serbuk koko ayakkan 
100 g coklat chips 
50 g white coklat chips (boleh gantikan dgn coklat rice) 
50 g badam cincang (roasted)
50 g nestum 

Cara: 
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata. 
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu. 
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang. 
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

* waktu nak sudukan adunan tu, jangan sudukan besar-besar sangat
 coz adunan ni nanti mengembang apabila dibakar. Kecik-kecik cukup... 


P/S: Buat dua sekali sebab jimat masa...ada yang nak perasa Ori, ada yang nak perasa koko...
haihh...macam-macam...


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe