PAI SHEPHERD DAGING

Saturday, August 17, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.

  

Resepi ni amat mudah dan senang disediakan....inti dia terpulang nak letak apa2 yang disukai....Nak buat dalam bekas macam ni pun boleh atau pun nak buat bekas individu....yang kecil2 tu pun boleh.



PAI SHEPHERD DAGING







Bahan A (Untuk Inti):



500 gram daging kisar

1 labu bawang besar (dipotong dadu)

1 ulas bawang putih (dicincang)

8 biji cendawan butang (dibelah 4)

5 biji tomato masak (dipotong dadu)

1 batang lobak merah (dipotong dadu)

1 pokok daun parsli (optional ~ dicincang) 

1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dengan 1 cawan air

1 sudu makan serbuk lada hitam

1 kiub stok daging

2 sudu makan minyak masak/minyak zaitun

Garam secukup rasa



Cara Memasak Inti:



Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.

1. Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.

2. Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.

3. Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.

Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.

Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...



Bahan Bahan (Untuk Pai):



1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)

1/2 cawan susu segar

2 sudu makan mentega

1 sudu teh serbuk lada sulah

garam secukup rasa

Air untuk merebus kentang secukupnya



Cara Menyediakan Pai:



Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.

1. Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.

2. Gaulkan dengan susu segar ( tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.

3. Masukkan adunan kentang ke dalam bekas aluminium untuk pai.

4. Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula. Kemudian tabur atasnya sedikit serbuk lada hitam dan sedikit daun parsli kering (optional).

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.

6. Keluarkan dari oven dan hidangkan....







Disediakan oleh Ana Solehah ~ 17 0gos 2013, 6:30pm.



Nak tenguk kucing saya....dia pun sibuk nak masak sekali....Sentiasa ada di dapur bila saya memasak....





You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe