CUCUR JAGUNG
Saturday, August 24, 2013
Menu minum petang waktu cuti. Ini laa dia kueh kesukaan sekeluarga. Dimakan bersama kopi atau teh panas. Best nyer, kalau tak percaya cuba laa....
CUCUR JAGUNG
Bahan-Bahannya:
5 tongkol jagung yang belum direbus
½ kilo tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
5 tongkol jagung yang belum direbus
½ kilo tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Sedikit kunyit serbuk
Daun sup & daun bawang
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Kisar:
5 tangkai cili kering
100gm udang kering
2 biji bawang besar
Cara
Memasak:
1. Buang kulit jagung dan asingkan batang jagung
dan isinya, masukkan di dalam bekas . Masukkan
bahan kisar, tepung gandum, baking
powder, garam , kunyit serbuk, daun sup
& daun bawang dan air. Kacau sebati.
2. Biarkan dalam 10 minit. Panaskan minyak. Ambil
2 sudu minyak panas dan dicampurkan ke dalam bancuhan tepung tadi dan kacau
sebati. Kemudian baru digoreng kecil-kecil
dalam minyak panas hingga keperangan. Sedia untuk dihidangkan panas-panas. Selamat Mencuba.
Disediakan
oleh Ana Solehah ~ 24 Ogos 2013, 8:00pm.
0 comments