PAPRIK DAGING DAN SOTONG

Saturday, August 23, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Berjumpa lagi di dapur nenektanjung.blogspot.com... Kali ini menu tengahari Sabtu, adalah Paprik Daging.
Cara memasaknya sangat mudah dan bahan-bahannya paling simple...apa yang ada jer...hahaha...
Jom kita intai resepinya okey...


Gambar tak cantik sebab camera mogok...huhuhu...

Bahan-bahannya:

Hirisan daging - direbus dan dihiris nipis
(optional - udang, sotong, ayam)
Hirisan carrot
Kobis bunga
Kacang Panjang
Putik Jagung
1 sudu pes tomyam
3-4 helai daun limau purut dikoyakkan
2 ulas bawang kecil dicincang halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
2 biji buat tomato dipotong dadu
6 cili padi dihiris/cili merah
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air, garam dan gula secukup rasa


Cara Memasaknya:


1) Tumis hirisan bawang kecil, bawang putih dan cili kisar hingga naik bau.
2) Masukkan pes tomyam.
3) Masukkan daging kacau rata. Masukkan sos cili, sos tiram, buah tomato dan daun limau purut.
4) Masukkan sedikit air dan tunggu hingga mengelegak sedikit baru masukkan sayur-sayuran..
5) Masukkan sayuran yang keras dahulu dan bila agak lembut baru masukkan kacang panjang.
6) Jika kuah banyak boleh masukkan sedikit air tepung jagung utk memekatkan kuah.
7) Jangan lupa letak garam...nanti spoil jer rasa dia...


Ana suka paprik yang berkuah sedikit, bukan banjir yea...hihihi

You Might Also Like

3 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe