CENDOL SPESIAL
Thursday, August 28, 2014
Assalamualaikum & salam sejahtera.
Sekarang ni Ana sedang minum cendol...korang buat apa yer??
Minum apa tengahari ni??
Apakata kita bercerita sikit pasal cendol....okey!!!.
Sekarang ni Ana sedang minum cendol...korang buat apa yer??
Minum apa tengahari ni??
Apakata kita bercerita sikit pasal cendol....okey!!!.
Cendol Spesial...Nak resepi, salin kat bawah...
Tadaaa...dah siap, macam ni rupanya bila dihidangkan...
tapi yang ini restoran mamak marii...
Bahan-bahan untuk cendol:
100 g tepung beras
2 camca besar tepung ubi
Sedikit air kapur
800 ml air pandan
Cara Membuat:
Cara nak buat cendol tu, kacau tepung beras bersama tepung ubi hingga sebati.
Masukkan air pandan dan air kapur.
Masak dalam kuali lebih senang untuk kacau dengan api yang perlahan.
Sentiasa kacau sehingga berkilat dan tidak melekat pada kuali.
Angkat dan tekan di dalam acuan berlubang,
masukkan ke dalam air sejuk (untuk dapatkan bentuk cendol yang cantik).
(Air gula mesti pekat baru kaww...)
Bahan untuk air gula:
200 g gula merah/gula melaka
100 g gula pasir
200 ml air
3 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Campur semua bahan. Masak dengan api sederhana hingga gula cair dan pekat.
Bahan untuk Santan/coconut milk:
600 ml pati santan
Sedikit garam
Cara membuatnya:
Campur keduanya dan masak sekejap dengan api perlahan.
Bahan Optional:
200 g kacang merah
200 g jagung dalam tin
1 mangkuk (100 g) pulut siap ditanak
Comel jer cara buat dia kan...hihihi, nanti kita try cuba buat macam ni...
Cara Menghias:
Seterusnya, untuk dihidangkan ambil mangkuk dan isikan dengan campuran bahan-bahan tadi seperti cendol, kacang merah, jagung, pulut dan ais. Tuangkan air gula merah dan santan. Siap untuk dihidangkan.
Tadaaa...dah siap, macam ni rupanya bila dihidangkan...
tapi yang ini restoran mamak marii...
100 g tepung beras
2 camca besar tepung ubi
Sedikit air kapur
800 ml air pandan
Cara Membuat:
Cara nak buat cendol tu, kacau tepung beras bersama tepung ubi hingga sebati.
Masukkan air pandan dan air kapur.
Masak dalam kuali lebih senang untuk kacau dengan api yang perlahan.
Sentiasa kacau sehingga berkilat dan tidak melekat pada kuali.
Angkat dan tekan di dalam acuan berlubang,
masukkan ke dalam air sejuk (untuk dapatkan bentuk cendol yang cantik).
(Air gula mesti pekat baru kaww...)
Bahan untuk air gula:
200 g gula merah/gula melaka
100 g gula pasir
200 ml air
3 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Campur semua bahan. Masak dengan api sederhana hingga gula cair dan pekat.
Bahan untuk Santan/coconut milk:
600 ml pati santan
Sedikit garam
Cara membuatnya:
Campur keduanya dan masak sekejap dengan api perlahan.
Bahan Optional:
200 g kacang merah
200 g jagung dalam tin
1 mangkuk (100 g) pulut siap ditanak
Comel jer cara buat dia kan...hihihi, nanti kita try cuba buat macam ni...
Cara Menghias:
Seterusnya, untuk dihidangkan ambil mangkuk dan isikan dengan campuran bahan-bahan tadi seperti cendol, kacang merah, jagung, pulut dan ais. Tuangkan air gula merah dan santan. Siap untuk dihidangkan.
0 comments