KUIH KACANG HIJAU
Sunday, December 29, 2013Jomm tengok resepinya....
Bahan2nya:
1/2 kilo kacang hijau
2 cawan gula pasir
Tepung gandum ( ikut pekat)
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Tepung untuk menggoreng:
Tepung gandum
Garam
Kunyit
Sedikit air
Campurkan kesemua bahan dan ketepikan
Cara Membuatnya:
Kacang hijau dibasuh dan direbus sampai kembang.
Tutup api dan ditapis, buangkan airnya.
Tutup api dan ditapis, buangkan airnya.
Kemudian kacang hijau tadi dimasukkan ke dalam periuk.
Masukkan pula gula dan dimasak atas api sederhana besar.
Kacau sehingga gula hancur.
Masukkan tepung gandum sedikit demi
sedikit dan dikacau selalu sehingga bancuhan menjadi
pekat dan boleh dibentuk. ( Tepung bubuh
agak2 bancuhan jadi pekat & boleh dikepal ). Tutupkan api dapur.
agak2 bancuhan jadi pekat & boleh dikepal ). Tutupkan api dapur.
Ambil sedikit bancuhan dan dibulat2kan leper.
Buat sampai habis. Panaskan minyak di dalam kuali.
Terakhir celupkan kuih ke dalam tepung menggoreng.
Goreng kuih dalam minyak panas.
Terakhir celupkan kuih ke dalam tepung menggoreng.
Goreng kuih dalam minyak panas.
Angkat dan hidangkan.
Ni lah rupanya masa belum digoreng...cantik tak??
Tips: Untuk merangupkan bahagian luar kuih, ambil sesudu minyak panas dan
campurkan ke dalam bancuhan tepung untuk menggoreng.
0 comments