TART TELUR

Sunday, July 14, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Menu berbuka hari kelima Ramadhan. Dah lama tak buat kueh ni, apalagi....jom kita try buat....ke dapur sekarang!!!

RESEPI TART TELUR



Kulit Tart

170gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart


Cara2nya:

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling. 

Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.




Filling

1 cawan susu cair

4 biji telur

I cawan gula

1 cawan air

1 sudu besar tepung kastard

½ sudu kecil esen vanilla

Pewarna kuning


Cara2nya:

Masak filling sebentar di atas api yang sederhana separuh beku. Kacau dan diangkat. Tuang ke dalam teko supaya senang dituangkan ke dalam kulit. Ketepikan.

Ambil kulit tart, isikan dengan filling dan dibakar pada suhu 170C selama 10-15 minit bergantung kepada jenis oven.






Disediakan oleh Ana Solehah. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe