LALA TUMIS PEDAS

Tuesday, July 23, 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Lauk berbuka pulak adalah lala tumis pedas....bagi yang tak suka pedas, bolehlah dikurangkan cili. Agak susah jugak nak dapat lala ni time2 puasa ni....tapi dah jumpa....so beli laa apa lagi kan....Ini lah resepi nye yang diberikan nama oleh Mak saya....


LALA TUMIS PEDAS




Bahan-bahan:


1 kg lala

Sedikit bawang goreng

100gm minyak

4 sudu makan tomato sos

4 sudu besar cili kisar


Bahan Kisar:

5 biji bawang merah ditumbuk

3 ulas bawang putih ditumbuk

1 inci halia ditumbuk

6 tangkai cili merah

20gm belacan dibakar

Sedikit garam & gula


Cara Memasak:

Lala dibersihkan.

Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumis cili kisar dan semua bahan kisar.

Setelah pecah minyak, masukkan cili sos, garam & gula. Kacau rata.

Setelah itu masukkan lala dan dikacau rata.

Apabila lala telah terbuka dan kulitnya kemerah-merahan, bolehlah diangkat.

Taburkan dengan bawang goreng jika suka.



Disediakan oleh Ana Solehah - 23 Julai 2013, 6:54pm.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe