PETUA DAN TIP-TIP DI DAPUR (1)

Thursday, December 11, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Kerja- kerja memasak memang meremehkan bagi yang malas ke dapur.
Untuk memudahkan kerja memasak korang, di sini Ana nak share petua dan tip memasak
supaya korang bertambah rajin ke dapur...hihihi



Kasihan nenek ni sorang-sorang kat dapur...huhuhu, mane cucu-cucunya tak menolong, 
tau makan saja yea... hurmmm


INILAH PETUA DAN TIP-TIP DI DAPUR


Gantung bawang... tak sangka bawang boleh tahan lama bila digantung... hehehe
Bagi yang kreatif, apa kata gantikan tirai dapur dengan gantungan bawang, 
lagi senangkan... hihihi


Kalau takde alat penghancur bawang tu, guna garfu pun boleh...
janji hancur...Ana kalau nak senang ketuk-ketuk dengan pemegang pisau jer,
kalau tak caye meh jari korang, ngan jari-jari korang hancur sekali...hihihi


Jangan lupa sapukan cuka kat chopping board (papan pemotong) korang tau...
Ini untuk mengelakkan korang dari menangis sewaktu mengupas kulit bawang...
Eleh... anak manja, baru kupas bawang, belum yang lain lagi!!!


Masukkan beberapa ketul mashmallows, ini bagi
mengelakkan gula merah dari menjadi berketul-ketul...
korang kenal ke mashmellow tu hape?? tak kenal...hurmm, dah agak dah...


Tutupkan permukaan electric whisk dengan pinggan kertas 
supaya tidak mengotorkan sekitar...
No comment...


Apabila air rebusan korang meruap, letakkan sudip kayu 
di atas permukaan periuk...
Yang ni Ana baru jer tau...huhuhu


Terbalikkan roti untuk memudahkan ia dipotong...
Hahaha... tak terfikir pulakkan...

20101104-stir-fry-steak.jpg

Sejuk bekukan  (freeze) daging 10 hingga 15 minit sebelum memotongnya...
Ini akan memudahkan lagi korang memotong daging...


Sayur yang layu terutama ulam-ulaman jangan dibuang, 
membazir namanya tuu...
Petua nenek Ana, apa yang korang perlu buat adalah basuhkan 
sayur tu sampai lencun pada paip air, 
kemudian masukkan dalam plastik (pastikan plastik jangan bocor tau),
pastu korang ikat ketat, biar selama 10 minit, lihat hasilnya...
Sayur korang pasti segar kembali dan bolehlah dimakan...


Semoga bermanfaat.


You Might Also Like

4 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe