PETUA DAN TIP-TIP DI DAPUR (1)
Thursday, December 11, 2014
Assalamualaikum & salam sejahtera.
Kerja- kerja memasak memang meremehkan bagi yang malas ke dapur.
Untuk memudahkan kerja memasak korang, di sini Ana nak share petua dan tip memasak
supaya korang bertambah rajin ke dapur...hihihi
Kasihan nenek ni sorang-sorang kat dapur...huhuhu, mane cucu-cucunya tak menolong,
tau makan saja yea... hurmmm
INILAH PETUA DAN TIP-TIP DI DAPUR
Gantung bawang... tak sangka bawang boleh tahan lama bila digantung... hehehe
Bagi yang kreatif, apa kata gantikan tirai dapur dengan gantungan bawang,
lagi senangkan... hihihi
Kalau takde alat penghancur bawang tu, guna garfu pun boleh...
janji hancur...Ana kalau nak senang ketuk-ketuk dengan pemegang pisau jer,
kalau tak caye meh jari korang, ngan jari-jari korang hancur sekali...hihihi
janji hancur...Ana kalau nak senang ketuk-ketuk dengan pemegang pisau jer,
kalau tak caye meh jari korang, ngan jari-jari korang hancur sekali...hihihi
Jangan lupa sapukan cuka kat chopping board (papan pemotong) korang tau...
Ini untuk mengelakkan korang dari menangis sewaktu mengupas kulit bawang...
Eleh... anak manja, baru kupas bawang, belum yang lain lagi!!!
Ini untuk mengelakkan korang dari menangis sewaktu mengupas kulit bawang...
Eleh... anak manja, baru kupas bawang, belum yang lain lagi!!!
Masukkan beberapa ketul mashmallows, ini bagi
mengelakkan gula merah dari menjadi berketul-ketul...
korang kenal ke mashmellow tu hape?? tak kenal...hurmm, dah agak dah...
Tutupkan permukaan electric whisk dengan pinggan kertas
supaya tidak mengotorkan sekitar...
No comment...
No comment...
Apabila air rebusan korang meruap, letakkan sudip kayu
di atas permukaan periuk...
Yang ni Ana baru jer tau...huhuhu
Yang ni Ana baru jer tau...huhuhu
Terbalikkan roti untuk memudahkan ia dipotong...
Hahaha... tak terfikir pulakkan...
Sejuk bekukan (freeze) daging 10 hingga 15 minit sebelum memotongnya...
Ini akan memudahkan lagi korang memotong daging...
Sayur yang layu terutama ulam-ulaman jangan dibuang,
membazir namanya tuu...
Petua nenek Ana, apa yang korang perlu buat adalah basuhkan
sayur tu sampai lencun pada paip air,
kemudian masukkan dalam plastik (pastikan plastik jangan bocor tau),
pastu korang ikat ketat, biar selama 10 minit, lihat hasilnya...
Sayur korang pasti segar kembali dan bolehlah dimakan...
Semoga bermanfaat.
4 comments
Wah... Petua yg menarik...
ReplyDeleteHehehe...petua nenek2... =D
Deletethanks for sharing..petua menarik
ReplyDeleteu'r welcome Stephanie... :)
Delete