10 PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK

Friday, December 05, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.



Perkongsian hari Jumaat. Salam Jumaat penghulu segala hari, hari mulia penuh barakah...Alhamdulillah syukur dengan segala kurniaan dan rahmat dari Allah s.w.t. Semoga kita akan terus ditetapkan iman untuk menjadi hambaNya yang bersyukur, beriman dan bertakwa kepadaNya.

Sebenarnya ada banyak yang Ana nak kongsi tetapi tak tahu mana satu Ana
nak mula dulu. Otak macam tepu plak... hahaha...
Ermmm... memandangkan hari ini hari Jumaat...
biarlah Ana kongsi sesuatu yang berkisah tentang perkara yang bermanfaat walaupun mungkin korang semua dah tahu, namun inilah yang termampu Ana kongsikan buat masa ini.

Otak adalah salah satu organ yang paling menakjubkan di dalam tubuh manusia, kerana ia dapat mengendalikan sistem saraf pusat agar boleh bekerja secara normal. Otak manusia sangatlah kompleks dan terdiri sekitar 100 milion saraf (neuron) dan banyak aktiviti berbeza terjadi di dalam otak dalam satu masa. Oleh itu, otak termasuk salah satu organ vital dalam kehidupan manusia.




Sesungguhnya Allah telah menciptakan manusia dengan sebaik-baik ciptaan. Begitulah penegasan Allah di dalam al Qur'an berkaitan kejadian manusia. Antara keistimewaan manusia ialah kerana Allah anugerahkan padanya akal fikiran. Akal membezakan manusia dengan makhluk lain seperti binatang. Di mana fungsi akal wujud dalam tubuh manusia ? Jawapannya ialah pada organ otak. Otak dalam tubuh manusia menjadi satu perkara yang dianggap misteri.

Berikut 10 perkara yang disarankan agar tidak dilakukan oleh kita untuk menghindari kerosakan otak.
Kalau buat jugak, faham-fahamlah risiko yang bakal ditanggung oleh korang nanti.




Semoga bermanfaat untuk pembaca semua.


You Might Also Like

8 comments

  1. good entry,,sekarang ni memang byk benda2 yg merosakkan otak,,dunia makin moden,,
    btw,,iqha singgah sini sambil klik nuffnang.. :)
    http://mylifemiqhaazmi.blogspot.com/2014/12/cara-nak-buat-duit.html
    do visit me and click ya,,tq :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ Migha...ada masa Ana jenguk sana yea..

      Delete
  2. Assalamualaikum. oleh saya tahu sis guna font apa untuk comment platform ni? dah lama cari font ni tapi tak tahu nama apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... kalau tak salah, Ana guna Short Stack... kalau salah harap maaf...

      Delete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe