TEMUDUGA LAGI.... (PANDUAN & TIPS)

Monday, March 31, 2014

Assalamualaikum..w.b.t.


Salam keberkatan kepada semua. Cerita hari ini ialah tentang temuduga memandangkan Ana akan menghadirinya sebentar lagi...Sempat pulak update blog. Apa-apapun doakan yang terbaik yea...Tip Temuduga Kerja10 Panduan Untuk Temuduga


1. Sediakan senarai dokumen yang perlu dibawa untuk temuduga kerja anda. Tujuannya adalah untuk memastikan anda tidak tertinggal dokumen penting semasa berada di sesi temuduga.Tandakan dokumen yang telah dikumpulkan.


2. Cara berpakaian untuk lelaki :
Pastikan anda memakai tali leher
Pakai kasut kulit dan pastikan kasut anda dikilat
Pastikan anda memakai baju lengan panjang kerana baju tersebut nampak lebih professional berbanding baju lengan pendek.
Baju dan seluar anda mestilah kelihatan kemas dan disterika.
Elakkan baju berwarna gelap.
Elakkan memakai wangian yang terlampau kuat.
Secara keseluruhannya, pakaian anda mestilah bersih dan kelihatan kemas.


3. Cara berpakaian untuk perempuan :
Pakai pakaian yang kelihatan formal dan sesuai untuk ke pejabat. Anda juga boleh memakai baju kurung.
Elakkan pakaian yang menjolok mata atau pakaian yang mempunyai warna atau corak yang terlalu menarik perhatian ramai.
Pakai kasut yang bertutup.
Elakkan memakai terlalu banyak barangan kemas.
Secara keseluruhannya, pakaian anda hendaklah kelihatan kemas dan tidak terlalu menarik perhatian ramai.


4. Bagi lelaki pastikan rambut anda pendek, disikat kemas dan berminyak. Bagi perempuan yang bertudung, pastikan tudung anda diikat kemas. Bagi perempuan yang tidak bertudung, pastikan rambut anda disikat kemas.


5. Pastikan kuku anda dipotong pendek dan bersih.


6. Datang awal ke tempat temuduga, sebaik-baiknya 20 minit sebelum masa yang ditetapkan.


7. Bila nama anda dipanggil, masuk dengan senyuman dan penuh keyakinan. Tip temuduga kerja ini nampak mudah, tapi ramai yang mengabaikannya. Beri salam atau ucapan Selamat Pagi atau Selamat Petang bergantung pada sesi temuduga. Duduk hanya apabila anda dibenarkan duduk dan ucapkan terima kasih.


8. Tip temuduga kerja yang ketujuh menerangkan perkara yang anda perlu lakukan /beri perhatian semasa menjawab soalan panel:
Jawab soalan dengan tenang, jangan tunjukkan anda gelisah.
Pandang panel temuduga apabila menjawab soalan. Jangan pandang ke lantai kerana ia menunjukkan anda tidak yakin dengan jawapan anda atau anda masih malu-malu dengan panel.
Jangan sesekali berdebat atau meninggikan suara di hadapan panel temuduga.
Biar panel habiskan soalan atau ayat mereka terlebih dahulu sebelum anda mula bercakap. Elakkan memotong percakapan mereka.
Jawab soalan mengikut konteks soalan. Jangan meleret-leret sehingga keluar topik.
Jika anda tidak tahu jawapan, nyatakan yang anda tidak tahu. Jangan sesekali berbohong kerana panel temuduga yang berpengalaman pasti akan tahu anda menipu mereka.


9. Setelah selesai soal jawab temuduga, kebiasaannya panel akan cuba mengakhiri sesi temuduga dengan bertanya kepada anda jika anda mempunyai sebarang persoalan, tanyakan kepada mereka bila anda akan diberitahu tentang keputusan temuduga tersebut.


10. Setelah semuanya selesai, ucapkan terima kasih kerana memberi peluang kepada anda untuk menghadiri sesi temuduga tersebut. Senyum dan keluar dengan tenang.
Tip Temuduga Kerja Kerajaan Yang Ke-10 :
Pastikan Anda Sentiasa Bersedia !

Pastikan anda sentiasa bersedia sebelum anda masuk ke bilik temuduga. Tanpa persediaan, anda pasti akan kelihatan gelisah dan tergopoh gapah semasa menjawab soalan panel temuduga. Persediaan merangkumi persediaan fizikal seperti dokumen, pakaian dan persediaan mental seperti pengetahuan dan emosi.

Bersedialah dari sekarang. Persediaan awal pasti akan memberikan ketenangan kepada diri anda. Jangan lupa juga untuk berdoa supaya proses temuduga anda dipermudahkan untuk anda.Sumber: Bahan Bacaan.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe