RESEPI TAUHU SUMBAT

Saturday, June 11, 2016

Assalamualaikum & salam sejahtera.


TAUHU SUMBAT 


 Berbuka hari ini Ana telah masak Tauhu Sumbat. Cara membuatnya sangat simple saja. Jom kita tengok bahan dan cara membuatnya sementara menantikan waktu berbuka.



Cantik tak cara Ana menghias? hahaha...

BAHAN-BAHANNYA: 
6 keping tauhu sederhana keras - digoreng dan belah 2
Timun - diparut 
Sengkuang - diparut 
Karot - diparut (Ana tak bubuh) 





◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇
 

KUAH KACANG

 
 

BAHAN-BAHAN: 
2 cawan kacang tanah - digoreng dan kisar separuh kasar 
1/4 cawan gula 
1/4 cawan air asam jawa 
Garam secukup rasa 
Air secukupnya 
Minyak untuk menumis 

BAHAN KISAR: 
15 tangkai cili kering 
1/2 inci belacan 
1 labu bawang besar - belah 4 


* kesemua bahan digoreng dengan sedikit minyak dan dikisar halus. 


CARA MEMBUATNYA: 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak. 

2. Masukkan kacang tanah dan air asam jawa. 

3. Kemudian masukkan garam, gula dan air secukupnya. 

4. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak. 

 Siapp! 


CARA MENGHIDANG: 


* Lubangkan di tengah tauhu dan isi dengan timun dan sengkuang. 
   Setelah itu curahkan kuah di atas tauhu. 



Selamat mencuba!!

You Might Also Like

1 comments

  1. Kalau dapat gambar besar ni best ... :) leh nampak jelas skit

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe