RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Thursday, June 09, 2016
Assalamualaikum & salam sejahtera.
Alhamdulillah... hari ini ialah hari keempat umat Islam menunaikan ibadah puasa.
Berbagai hidangan berbuka telah dirasa dan dicuba.
Ana sudahpun memasak satu menu yang super sedap dan disukai hampir semua famili Ana.
Cuba teka menu apa yang terkenal di Negeri Pahang?
Ikan Patin Masak Tempoyak, ia merupakan menu yang tidak asing lagi di Negeri Pahang. Buat penggemar ikan sungai, menu Ikan Patin Masak Tempoyak boleh membangkitkan selera dan menjadikan perut lapar tiba-tiba... hahaha.
Sebenarnya, masak tempoyak ini amat sesuai untuk semua jenis ikan sungai tapi Ikan Patin menjadi pilihan utama dan lebih digemari. Orang kata macam pasangan secocok... gitu... hehehe.
Jom Ana sharekan bahan-bahannya...
Ikan Patin Masak Tempoyak
ekor ikan patin - potong 4 atau 5 bahagian - cuci bersih
1/2 biji timun kuning - buang kulit dan potong serong
2 batang serai - ketuk leper
2 kuntum bunga kantan - belah 4
1 ikat daun kesom
2 keping asam gelugur
Air - ikut masing-masing
Bahan Kisar:
15 biji cili api
1/2 inci kunyit hidup
1 mangkuk sedang tempoyak
Cara Memasak:
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
Masuk pula serai, bunga kantan dan daun kesom.
Masuk air secukupnya.
Rebus sehingga menggelegak dan naik bau.
Masuk timun, ikan, asam keping dan garam.
Masak sehingga timun lembut dan kuah sedikit pekat.
Siapp!!
Selamat mencuba...
3 comments
kalau nak masak mmg tak.. makan je reti.. hehe.. tak tahan bau tempoyak...
ReplyDeletekikiki... tempoyak makanan yoep dan yong (org perak)
DeleteLama tak pekena patin masak tempoyak ni... buat buka pun marveles ni... :)
ReplyDelete