RESEPI TAUHU SUMBAT
Saturday, June 11, 2016
Assalamualaikum & salam sejahtera.
TAUHU SUMBAT
Berbuka hari ini Ana telah masak Tauhu Sumbat. Cara membuatnya sangat simple saja. Jom kita tengok bahan dan cara membuatnya sementara menantikan waktu berbuka.
Cantik tak cara Ana menghias? hahaha...
BAHAN-BAHANNYA:
6 keping tauhu sederhana keras - digoreng dan belah 2
Timun - diparut
Sengkuang - diparut
Karot - diparut (Ana tak bubuh)
◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇
KUAH KACANG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan kacang tanah - digoreng dan kisar separuh kasar
1/4 cawan gula
1/4 cawan air asam jawa
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
1/2 inci belacan
1 labu bawang besar - belah 4
* kesemua bahan digoreng dengan sedikit minyak dan dikisar halus.
CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan kacang tanah dan air asam jawa.
3. Kemudian masukkan garam, gula dan air secukupnya.
4. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
Siapp!
CARA MENGHIDANG:
* Lubangkan di tengah tauhu dan isi dengan timun dan sengkuang.
Setelah itu curahkan kuah di atas tauhu.
Selamat mencuba!!
1 comments
Kalau dapat gambar besar ni best ... :) leh nampak jelas skit
ReplyDelete