SARDIN ROLL - MENU BERBUKA (5)

Wednesday, July 01, 2015

Assalamualaikum & salam sejahtera.



Tak Tahu nak makan kuih apa petang ni, apa kata kita cuba resepi ni petang nanti. Sangat simple membuatnya, Ana yang tak pro ni pun boleh buat, apa lagi korang yang jadi chef kat rumah tu kan.

Daripada sakit hati beli kat bazar Ramadhan, lebih baik buat sendiri. Tak percaya cuba... mudah jer!


RESEPI SARDIN ROLL
Disediakan oleh: Ana Solehah DI




RESEPI SARDIN ROLL

1 tin sardin sederhana

1 labu bawang besar dipotong dadu

2 biji ubi kentang dipotong dadu 

3 sudu besar cili kering dikisar
 
2 sudu besar serbuk kari 

3 ulas bawang merah ( dicincang halus)
 
2 ulas bawang putih ( dicincang halus ) 

Minyak masak untuk menumis 



Sardin roll sebelum digoreng



Cara Memasak: 

Asingkan kuah sardin, buang tulang dan hancurkan isinya ( jangan lumat sangat ). 

Panaskan minyak dalam kuali. 
Kemudian masukkan bawang putih, bawang merah dan separuh bawang besar. 

Bila sudah naik bau, masukkan pula cili kering kisar, bancuhan rempah, kuah sardin yang diasingkan tadi, gula dan garam. Jika kurang rasa boleh tambah kemudian. 

Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu tadi. 

Masukkan satu cawan air dan tutup kuali dengan tudung supaya kentang cepat empuk. 

Masukkan isi sardin dan baki bawang besar.
Biarkan sehingga kentang empuk dan airnya kering. 

Bolehlah tambah garam 
jika kurang rasa. Angkat dan masukkan dalam bekas.

Cara membuat kulit sardin roll adalah sama saja dengan cara membuat kulit karipap. Bahan juga serupa. Ikut panduan INI.

You Might Also Like

4 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe