AYAM MASAK MERAH - MENU BERBUKA (8)
Wednesday, July 08, 2015Assalamualaikum & salam sejahtera.
RESEPI AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
15 tangkai cili kering (direbus & buang air) - dikisar halus
1/2 cawan sos cili
Sedikit air
2 sudu makan gula
Garam secukupnya
Minyak secukupnya
Bahan Tumis:
3 biji bawang besar - dipotong gelang
3 biji bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 cm halia - dihiris halus
Bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis secukupnya
1/2 cawan sos cili
Sedikit air
2 sudu makan gula
Garam secukupnya
Minyak secukupnya
Bahan Tumis:
3 biji bawang besar - dipotong gelang
3 biji bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 cm halia - dihiris halus
Bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis secukupnya
Ayam dipotong dan dibersihkan.
Gaulkan dengan garam & kunyit dan digoreng. Kemudian ketepikan.
Dalam kuali yang sama, simpan lebihan minyak. Gunakan hanya 1 senduk minyak dan panaskan.
Masukkan bahan tumis (masukkan hanya separuh bawang dulu).
Kemudian masukkan pula cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan air dan sos cili, biarkan sedikit pekat.
Masukkan garam dan gula.
Terakhir masukkan ayam goreng dan lebihan bawang. Kacau-kacau sekejap, kemudian angkat dan hidang.
0 comments