KUIH SAGU MATA IKAN - MENU BERBUKA (1)

Wednesday, June 24, 2015

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Resepi: Sagu Mata Ikan.
Disediakan oleh: Ana Solehah DI.




Bahan-bahannya:

3 cawan air
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh sirap pekat
Simpulan daun pandan
Sedikit kelapa parut dan sedikit garam (digaulkan bersama).


Cara-cara membuatnya:

1. Basuh sagu dalam tapis dan toskan.

2. Panaskan air dalam periuk. Masukkan sirap pekat, gula dan daun pandan. Kacau sehingga gula hancur.

3. Setelah itu baru masukkan sagu. Kacau rata sehingga sagu menjadi pekat dan berkilat.

5. Angkat periuk dan tuang sagu ke dalam loyang dan biarkan sekejap.

6. Bila kuih dah sejuk, bolehlah dipotong dan gaulkan bersama dengan kelapa parut tadi.

7. Siap untuk dihidangkan.

You Might Also Like

1 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe