63 PETUA KELUARGA BAHAGIA

Monday, December 09, 2013Assalamualaikum...Bismillahirrahmanirrahim!!


Terpanggil Ana hari ni nak berkongsi dengan korang sume tip-tip & petua ke arah keluarga bahagia. Walaupun Ana belum lagi menempuh kehidupan berkeluarga (rumah belum ada tangga...haha) tapi oleh sebab Ana ada terbaca petua berguna ni, jadi Ana kongsikan kepada korang....Diharap sedikit sebanyak dapat memberi pengajaran dan panduan kepada pasangan suami isteri ataupun yang baru menempuh alam rumahtangga...Membina Keluarga Islam
Sesebuah keluarga dibangunkan atas dasar ketaatan kepada Allah SWT, yang mana pemahaman asas anggotanya adalah hanya mencari keredhaan dan yang diatur oleh peraturan Allah SWT. Setiap anggota keluarga Islam ini menjalankan hak dan kewajiban masing-masing. Ketaatan ini dimulakan dari sejak awal, iaitu dari sejak menentukan kriteria pasangan hidup, proses memilih, khitbah (meminang), pernikahan, serta proses menjalani kehidupan rumahtangga, iaitu sentiasa berada di jalan kebenaran..

Dalam hal ini, Islam menetapkan bahawa motivasi seseorang melangsungkan kehidupan suami-isteri adalah untuk melaksanakan salah satu dari bentuk ibadah kepada Allah SWT. Kehidupan pernikahan adalah kehidupan persahabatan antara seorang suami dan isterinya. Suami menjadi sahabat kepada isterinya dan isteri menjadi sahabat kepada suaminya secara sempurna dalam seluruh aspek kehidupan. Allah telah menjadikan pernikahan sebagai tempat ketenangan bagi pasangan suami isteri, sebagaimana firman-Nya:

Di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah diciptakan-Nya untuk kalian isteri-isteri dari diri kalian sendiri supaya kalian cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikan-Nya di antara kalian rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.. [TQS Surah ar-Rum [30]: 21].

Perunding motivasi dan keluarga, Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah memberi 63 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumah tangga. Baca seterusnya klik DI SINI
You Might Also Like

2 comments

 1. Nice entryyy . Boleh buat petua untuk semua pihakkk .

  Jemput komen di entry sayee .

  http://mrssuperawesome.blogspot.com/2013/12/produk-muka.html

  ReplyDelete
 2. Salam singgah dari Blog Mama Darwiish ;

  http://www.nazlee.com/2013/12/the-hottest-giveaway-by-mama-darwiish.html

  ReplyDelete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe