Popia Basah

Saturday, December 29, 2012

Assalamualaikum & salam sejahtera.





Popia Basah


Bahan-Bahannya:


Kulit popia secukupnya

2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

3 biji telur

1 sudu besar udang kering

1 btg Carrot - parut panjang

1 biji kecil sengkuang - parut panjang

1 mangkuk taugeh

sedikit kacang tanah digoreng & ditumbuk

daun bawang

Garam dan gula


Cara-Caranya:


Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan masukkan udang kering, tumis hingga kekuningan sedikit.
 
Masukkan carrot dan sengkuang yang dah diparut panjang. Masak dalam 5 minit.
 
Masukkan taugeh, balik2kan sayur bagi sebati dalam 3 minit. Jangan lama sangat nanti taugeh layu.
 
Masukkan garam dan secubit gula.
 
Pecahkan telor dan dikacau rata.
 
Ambil kulit popia disapu sedikit dengan sos dan dimasukan inti.
 
Gulungkan dan disapukan sos di atasnya.
 
Taburkan dengan kacang tanah dan daun bawang. 


Cara membuat sos:


Bahan A:


10 batang cili kering

2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih


Bahan B:


3 sudu sos cili

2 sudu sos tiram

1 sudu besar gula merah

4 sudu besar gula pasir

garam secukupnya

1/2 sudu tepung jagung


Cara Membuatnya:


Campur Bahan A yang dah diblend dengan bahan-bahan B dalam periuk kecil.
 
Masukkan 1/2 cawan air dan kacau sebati.
 
Masak 5 minit.
 
Masukkan tepung jagung yang dah dicairkan.
 
Masak 5 minit dan sejukkan. 


*** Kulit Popia






Disediakan oleh Ana Solehah


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe