MENU MAKAN MALAM ORANG BUJANG

Friday, November 21, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.



Seharian busy dengan tugas tidak menghalang semangat yang berkobar-kobar
untuk memasak menu makan malam Ana. Sebab apa tahu??
Sebabnya mudah sangat...semua ni adalah kerana perut yang dah
lapar tahap tak boleh nak cerita dahh...huhuhu
Jom intai apa menu makan malam Ana ngan kawan-kawan...


Ayam masak kicap lada hitam...sedap tau...hari ni giliran Ana memasak...
Macamana....okey tak??
Bahan yang digunakan adalah cili merah, cili padi, buah tomato,
serbuk lada hitam, kicap pekat, sos tiram, tomato cili, minyak, garam dan kunyit.




Ni pulak menu sotong tempura berempah...macam ni lah rupanya sebelum digoreng...
Lebih mudah jika masukkan dalam tupperware, tutup dan digoncang-goncangkan...




Inilah dia sotong tempura berempah yang telah siap untuk dimakan...
nyum...nyum...




Nak resepi, follow cara memasak seperti di bawah ini.


Seulas bawang putih dicincang, sebiji telur dan sedikit garam....
dipukul

1/2 kampit tepung tempura (Ana guna cap Nona),
sesudu makan rempah, sesudu makan serbuk cili...
digaul rata


Sotong dicelur sekejap separuh masak...ditoskan airnya
Celupkan sotong ke dalam bancuhan telur
Salutkan dengan campuran tepung

Goreng dalam minyak yang panas sehingga garing,
 angkat dan hidangkan.


Senangkan...jadi kalau ada masa, bolehlah dicuba tau...





You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe