GUGURNYA AIR MATA LELAKI - ADAKAH EGONYA TERCALAR?

Sunday, June 15, 2014

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Apa yang terjadi jika lelaki menangis? Apa erti dari tangisan sang lelaki? Lelaki yang dikenal dengan kegagahannya, tidak-cengeng, ternyata harus diakui, lelaki juga boleh menangis, lelaki juga bersedih, dan sungguh benar, jika air mata lelaki lebih jujur daripada wanita. Mengapa lebih jujur? Air mata lelaki lebih berharga daripada air mata wanita kerana apabila lelaki menangis, itu bermakna dia sangat sayangkan wanita yang telah pergi dari hidupnya dan apabila lelaki menangis, lelaki itu memang maksudkannya.


Sayangnya, air mata lelaki selalu tersembunyi, ia akan terlihat tetap tersenyum di hadapan orang. Adakah lelaki juga menangis kerana CINTA sama seperti wanita? 
Walau sekeras mana pun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai.. Namun kaum wanita janganlah mengambil kesempatan di atas pengorbanan yang dilakukan lelaki untukmu itu.. Dan jika lelaki itu tidak mampu membuat kamu bahagia, segeralah kamu melepaskan dia berlalu pergi..


Sebenarnya kepada lelaki di luar sana sepatutnya berterima kasih kepada ALLAH kerana memberi peluang mengalirkan air mata yang amat berharga kerana air mata itu boleh menjadi penawar di dalam kehidupan. Tetapi jangan pula terlebih-lebih sebab lelaki kena kuat. 


Tetapi tahukah anda, ada beberapa sebab yang dikatakan menjadi punca gugurnya air mata seorang lelaki. Antara sebab-sebabnya ialah :


1. Kehilangan orang yang dicintai
Orang yang dicintai tidak semestinya kekasih, tetapi ahli keluarga dan juga sahabat-sahabat yang terdekat dengan dirinya. Hati siapa yang tidak sedih bila kehilangan seseorang yang bermakna dalam hidup kita kan?


2. Membuat orang tuanya bangga
Baik lelaki mahupun wanita, pasti berkeinginan membuat orang tuanya bangga. Tapi bagi lelaki, ada perasaan emosional tersendiri yang lebih kuat apabila melihat kebahagiaan di mata orang tuanya. 


3. Melihat orang yang disayangi sengsara

Lelaki mudah menjadi lemah apabila melihat orang yang disayanginya sengsara. Mereka boleh mengalirkan air mata kalau melihat orang tuanya atau ahli keluarganya terlantar di hospital. Kegagalan menyelamatkan orang-orang tercinta dari situasi buruk, boleh membuat mereka kecewa dengan diri sendiri dan akhirnya timbul kesedihan yang mendalam.


4. Mengecewakan orang yang terdekat dengannya
Bagi sesetengah lelaki atau wanita, merasa sedih adalah perkara normal setelah mengecewakan orang yang disayangi. Biarpun lelaki yang pada luarannya nampak macho, namun mereka tetap mempunyai perasaan seperti manusia lain.


5. Kematian haiwan kesayangan
Haiwan peliharaan biasanya dianggap seperti teman baik atau ahli keluarganya sendiri kerana haiwan itulah yang sentiasa berada dengannya walaupun haiwan tersebut tidak mampu bercakap. Hubungan antara haiwan kesayangan dan tuannya boleh menjadi sangat rapat, jika dia sudah merawatnya sejak kecil atau banyak menghabiskan masa bersama.


6. Ketika lamarannya diterima
Tidak ada jawapan lain yang diinginkan lelaki selain kata: “ya, aku bersedia” ketika dia melamar kekasihnya. Air mata lelaki tidak hanya keluar pada saat sedih saja, tetapi juga saat dia merasa kebahagiaan yang luar biasa. Salah satunya adalah menikahi wanita yang dicintainya!


7. Dicampak/ditinggalkan oleh kekasih yang sangat dicintainya

Ditinggalkan kekasih yang sangat dicintai kerana kehadiran orang ketiga akan membuatkan harga dirinya turun mendadak. Egonya akan tercabar dan hatinya terguris bagaikan dihiris sembilu! Pada peringkat kekecewaan dan sakit hati yang sangat dalam, lelaki biasanya tidak akan mampu untuk menahan air matanya lagi.


8. Saat menikah

Walaupun lebih ramai wanita yang menangis saat mengucap janji suci ketika saat pernikahan, lelaki juga boleh menitiskan air mata di salah satu saat paling penting dalam hidupnya ini. Ada ketegangan dan rasa emosional tersendiri ketika seseorang akan melangkah ke dunia baru dalam hidupnya.


9. Saat kelahiran anak pertama
Bukan semua lelaki sanggup menyaksikan sendiri proses kelahiran anak pertama. Bagi mereka yang tidak sanggup melihat, mereka adalah antara orang yang rugi kerana saat itulah yang sebenarnya sangat bererti buat pasangan itu dan diri lelaki itu sendiri.


10. Kehilangan barang yang dibeli dari hasil titik peluhnya sendiri
Bukan senang untuk lelaki nak mengumpul duit dan beli sesuatu dengan hasil titik peluhnya sendiri. Terutamanya apabila kehilangan kereta pertama atau terpaksa menjual kereta pertamanya. Mereka mungkin akan mengalirkan air mata tanpa orang sekeliling sedari.


P/S:  Penulis tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesilapan fakta. Masing-masing punyai pendapat sendiri. Semoga bermanfaat.

Sumber: Pelbagai. Copy paste pun ada.

You Might Also Like

3 comments

  1. Aku break 2 tahun lalu. Mmg bkn aku nak.die yg mntk.mmg mula2 hbgn ktorg cm dingin about 2 weeks then die mntk aku lepaskan die..dh kapel 6 thun..then tetibe nk lepaskn..aku.mngucap pnjg..xterkata..yg mampu aku luahkan tangisan je..yg aku pelik..die menangis sama..aku xfhm..die yg nk ptus..knp die ngis..aku google jawapan..tapi xjumpe..xkn aku nk tnye die..haha..kalu nk break knp mngis..aku yg tluka..bkn dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum...macam mana nak lupa kan sesorang orang yang kita cintai...yang cinta langgsung tak di hargai

      Delete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe