Seimbangkan makanan berprotin

Sunday, February 17, 2013


Assalamualaikum & salam sejahtera.

SYURGA makanan'. Itulah ungkapan yang sesuai digambarkan apabila tiba bulan Ramadan. Bukan sahaja bagi umat Islam, bahkan kaum lain di negara ini terutama dengan adanya bazar Ramadan.

Lebih-lebih lagi kehadiran Ramadan kali ini dimeriahkan dengan sambutan Hari Kemerdekaan ke-52, pasti ramai yang ingin menggandakan juadah untuk merayakannya. Selagi tidak penuh makanan di pinggan, seperti tidak lengkap menu berbuka puasa. Golongan wanita pula tidak perlu penat memasak. Semuanya seperti sudah tersedia dengan pelbagai juadah yang ada di bazar Ramadan. Lauk-pauk, kuih-muih, pencuci mulut dan minuman boleh dibeli untuk hidangan keluarga. Ada yang bertanya, " cukup tak makanan kita hari ni?". Ada pula yang berkata, "tidak seronok pula tanpa manisan serta minuman sejuk."

Selain keletihan, yang mana lebih kerap berlaku kepada anda? Adakah berat badan berkurang atau makin bertambah menjelang Aidilfitri? Perkara ini biasa berlaku disebabkan tabiat pemakanan sepanjang Ramadan. Ramai yang membeli makanan tidak menilai keperluan makanan tetapi lebih kepada selera.

Hakikatnya, ketibaan Ramadan bukan saja memberi peluang kepada kita mempertingkatkan amalan kerohanian malah amat berfaedah untuk kesihatan. Ini disebabkan puasa merupakan masa yang sesuai untuk mempertingkatkan tahap kesihatan tubuh kita.

Puasa juga memberi peluang kepada sistem pencernaan berehat di samping memastikan kelancaran sistem tubuh terutamanya buah pinggang dan hati.

Bahkan, amalan berbuka puasa yang digalakkan bermula dengan memakan kurma dan meminum segelas air kosong sepertimana yang disunnahkan oleh baginda Rasulullah saw.

Namun, trend masyarakat pada hari ini gemar berbuka secara berlebihan. Adakah amalan pemakanan tersebut memberi kebaikan atau memudaratkan kesihatan? Justeru, pengambilan makanan sepanjang bulan Ramadan seharusnya seimbang dan tidak jauh bezanya dengan bulan-bulan lain. Untuk kekal sihat, kuantiti makanan juga sepatutnya normal bukan dua kali ganda berbanding bulan-bulan lain.

Apa yang penting pengambilan makanan perlulah berasaskan makanan yang terdapat di dalam piramid makanan seperti nasi, roti, bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan, produk tenusu, ikan, daging, kacang, serta sedikit penggunaan minyak, gula dan garam. Pengambilan diet yang seimbang seharusnya membantu anda mengekalkan berat badan yang normal dan bukan menjadikan berat badan anda bertambah atau berkurangan terutamanya di bulan Ramadan yang penuh berkat ini. Bagaimanapun, jika anda yang berlebihan berat badan atau obes, pengambilan makanan mengikut diet yang seimbang tentu saja dapat membantu anda menurunkan berat badan.

Tempoh berpuasa yang panjang sebenarnya banyak membantu kita dalam merangka diet. Misalnya, pengambilan makanan yang lambat dicerna lebih diutamakan. Antaranya makanan mengandungi serat.

Menurut Penolong Pengarah, Bahagian Pendidikan Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Norlaily Md Nasir, mereka yang berpuasa perlu menyeimbangkan makanan berprotein sepanjang Ramadan terutamanya protein dari sumber haiwan. Protein merupakan himpunan beberapa asid amino yang diikat oleh ikatan peptida. Ia merupakan komponen major bagi tisu badan dan ia penting untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu.

"Terdapat dua kelas protein, yang pertamanya ialah protein lengkap iaitu makanan yang mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan oleh tubuh (banyak daripada sumber haiwan berbanding sumber tumbuhan). Kedua, protein tidak lengkap iaitu kebanyakannya daripada sumber tumbuhan," jelasnya. Seperti yang diketahui umum, protein haiwan boleh diperoleh daripada daging, ayam, ikan dan juga telur. Manakala protein tumbuhan daripada bijiran, kacang dan produk soya.

Senario

Pada bulan Ramadan, kebanyakan masyarakat kita menganggap ia sebagai pesta makan. Terdapat pelbagai jenis juadah dijual dengan pelbagai perisa yang istimewa serta jarang dijual pada bulan-bulan yang lain. Begitu juga juadah yang berasaskan protein seperti ikan, daging dan ayam.

"Makanan seperti ini dijual dengan pelbagai jenis masakan sama ada dibakar, dipanggang, digoreng dan ada juga dijadikan lauk-pauk seperti gulai, kari, kurma dan sebagainya," jelasnya. Tahukah kita pengambilan makanan seperti ini yang berlebihan akan mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan?

Kebanyakan kita tidak mengetahuinya mengenai hal ini. Mereka mengambil tanpa mengira kuantiti, asalkan dapat memenuhi selera mereka. "Sebagai contoh, seseorang berbuka dengan nasi ayam, ayam percik, ikan bakar yang bersaiz besar, secara sedar atau tidak berlaku pengambilan protein yang berlebihan. Saranan hanya menyarankan dalam dua hingga tiga hidangan sahaja," ujarnya.

Namun, Norlaily mengakui ramai yang tidak menyedarinya keperluan pemakanan mereka. Menurutnya, pengambilan protein yang berlebihan menyebabkan berlakunya kegagalan buah pinggang. Hal ini berlaku apabila seseorang mengambil protein dalam kuantiti yang berlebihan, ia akan meningkatkan beban kepada buah pinggang untuk melakukan proses penyingkiran. Jadi, ia akan menyebabkan kegagalan buah pinggang berlaku disebabkan beban ini.

Selain itu, seseorang yang mengambil protein yang berlebihan juga boleh menjadi obes. "Ini kerana protein yang berlebihan dalam badan yang tidak digunakan akan menjadi lemak dan tersimpan dalam tubuh. Hal ini ditambah pula dengan kehadiran lemak dan minyak jika seseorang berterusan mengambil makanan yang digoreng. Ini meningkatkan risiko obesiti. Jadi, pada bulan Ramadan, masyarakat perlu belajar supaya mengamalkan cara hidup yang sederhana terutamanya dalam pengambilan makanan. Bulan yang mulia ini merupakan platform untuk memulakan diet yang sihat," ujarnya.

Norlaily menasihatkan agar orang ramai mengimbangi pengambilan protein sepanjang Ramadan terutamanya semasa sahur dan berbuka.

Bagi mereka yang berpuasa, seimbangkan protein daripada sumber haiwan.

"Contohnya, sekiranya semasa sahur kita makan ikan, waktu berbuka bolehlah kita mengambil ayam atau daging di mana kita mempelbagaikan makanan dengan mengikut saranan pengambilannya. Tidak lebih daripada apa yang disarankan. Seimbangkan juga dengan makanan lain seperti nasi, mi, buah-buahan dan sayur-sayuran dalam melengkapkan lagi diet yang sihat sepanjang ramadan," jelasnya.

Diet yang sihat ini bukan sahaja membekalkan vitamin dan mineral malah ia juga dapat melambatkan proses lapar dalam menjalani ibadah puasa. Sesuai bagi mereka yang terlibat dengan perarakan sambutan kemerdekaan, pemakanan yang sihat ini membantu mereka memperoleh tenaga yang cukup.

Protein daripada sumber tumbuhan juga boleh diambil dalam melengkapkan dan mengimbangi pengambilan protein. Gabungan protein-protein tumbuhan dapat menghasilkan protein lengkap yang diperlukan tubuh sepanjang Ramadan. Nasihat Norlaily, orang ramai juga digalakkan mengambil air kosong yang secukupnya. Orang ramai juga disarankan mengurangkan makanan yang manis. Ini kerana ia akan meningkatkan aras gula di dalam badan. Bagi mengimbangi penggunaan tenaga badan, ambil makanan yang berserat tinggi seperti oat dan bijirin. Paling penting, dalam pengambilan makanan ketika berpuasa, umat Islam perlu bersederhana dan seimbangkan juadah berbuka dan sahur.Sumber : Utusan

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe