MENU MAKAN MALAM - RESEPI SPAGHETTI CARBONARA

Saturday, January 24, 2015

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Dah agak lama Ana tidak mengupdate perihal masak memasak ini kan...
Jadi apa kata Ana kongsikan menu malam ini kepada korang yea.
Resepi ringkas yang telah diubah suai mengikut citarasa sendiri.

Resepi yang Ana maksudkan adalah spaghetti carbonara. Jom cekidot
bahan-bahannya.



Bahan-bahan yang Ana gunakan adalah:

2 botol Carbonara mushroom cream jenama Prego
- Ana guna 1 botol & 1 tin
1 kotak kecil susu full cream Dutch Lady
1 tin cendawan butang
3 ulas bawang putih - dicincang halus
Spaghetti - Ana guna spaghetti yang paling halus
1 bungkus sosej - dipotong bulat
Udang dan sotong - ikut suka
Sedikit minyak untuk menumis.

*Untuk cendawan biasanya Ana gunakan yang fresh.
Tapi memandangkan yang fresh sudah kehabisan, jadi Ana gunakan yang tin saja.
Pastikan korang lihat logo halal sebelum membeli yea...
Sedikit air jika terlalu pekat.



Mudahnya memasak spaghetti carbonara ni, tidak sampai pun setengah jam.
Resepi ni Ana tak gunakan cheese pun sebab ada yang tak makan...huhuhu.
Tapi rasanya memang tidak mengecewakan, sedapp!!


Cara memasak:

Rebuskan spaghetti dalam air panas hingga lembut dan toskan.
( masukkan sedikit minyak masak dalam air rebusan supaya spaghetti tidak 
melekat bila diangkat)
Tuang minyak dalam periuk atau kuali besar (agak-agak untuk menumis), 
jangan banyak sangat.
Masukkan udang dan sotong.
Kacau hingga udang dan sotong separuh masak.
Masukkan pula sos Prego.
Bubuh sedikit air dan dikacau.
Masukkan pula cendawan dan terakhir masukkan susu.
Kacau biar agak pekat sedikit, kemudian tutup api.
Tuang kuah tadi ke dalam mangkuk yang berisi spaghetti.
Sedia untuk dimakan panas.


You Might Also Like

4 comments

  1. Perkongsian bagus! Terima kasih. Boleh cuba la kalau rasa-rasa macam malas nak keluar makan & rajin nak buat haha

    ReplyDelete
  2. selamat malam...hehehe...singgah sini intai tuan blog kot belum tidooo :P

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe