RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA

Tuesday, December 01, 2015

Assalamualaikum & salam sejahtera.







Ikan Cencaru Sumbat Kelapa


Bahan-bahan :
3 ekor ikan Cencaru sederhana besar - dibelah belakang
1/2 biji kelapa parut
2 helai daun kunyit - dihiris halus


Bahan Tumbuk:
3 batang serai
6 ulas bawang kecil
8 biji cili padi
3 biji cili merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit belacan
Garam dan gula
Perahan limau nipis


Cara-cara :
Campur bahan tumbuk dengan kelapa parut dan daun kunyit, Gaul rata kesemuanya. Masukkan dalam kuali tanpa minyak dan masak sebentar sambil dikacau sehingga sedikit kering. Rasa garam dan gula secukupnya.


Seterusnya...

Ikan di lumur garam dan kunyit. Kemudian sumbat inti kelapa dan boleh lah dibakar atau digoreng.


You Might Also Like

7 comments

  1. senang aje rupanya....nak cuba buat la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang aje amanda, cuma hati2 masa menyumbat kelapa tu... hihi

      Delete
  2. Lama tak makan resepi nih.. Cicah air asam sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje sis maria, lagi berselera adalah... hahaha

      Delete
  3. Sedap,, bole try untuk mkn tengah hari esok

    ReplyDelete
  4. Saya mitak nk bt ikt resepi ni tq

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe