PAPRIK DAGING - MENU BERBUKA (4)

Saturday, June 27, 2015

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Hari ni Ana memilih menu paprik daging untuk menu berbuka. Bahannya dah siap ada dalam peti sejuk, jadi urusan memasak jadi mudah, tak payah keluar beli lagi. Jomm tengok bahan apa yang digunakan.

RESEPI: PAPRIK DAGING
Disediakan oleh: Ana Solehah DI




Bahan-bahannya:

300 gram daging lembu - dipotong dan dicuci bersih

1 batang karot

1 biji capsicum - dipotong dadu

1/4 biji (sederhana besar) bunga kobis - dipotong ikut suka korang asal jangan hancur sudah

4 batang kacang panjang - dipotong setengah inci panjang

2 paket jagung kecil

12 biji cili padi - diketuk

2 batang serai - diketuk

4 helai daun limau purut disiat dua

1 biji bawang besar - dipotong gelang

3 ulas bawang putih - dicincang halus

2 biji bawang kecil - dihiris halus

2 biji buah tomato - dipotong dadu.

Minyak untuk menumis.



Antara bahan-bahan yang digunakan



Bahan Sos:

6 camca besar sos cili
4 camca besar sos tiram
2 sudu besar pes tomyam
Sos ikan secukupnya tapi Ana tak bubuh.

Cara Membuatnya:

1. Rebus daging hingga empuk dan kemudian diketepikan. Air rebusan jangan dibuang.

2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang kecil, bawang putih dan serai hingga harum.

3. Masukkan cili padi, daun limau purut dan daging tadi. Masukkan sekali air rebusan daging dan juga bawang besar.

4. Masuk pula karot, bunga kobis, jagung kecil, capsicum dan kacang panjang.

5. Masukkan buah tomato, semua bahan sos dan sos ikan jika suka.

6. Masak sehingga sayur lembut.

7. Siap untuk dihidangkan.


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe