RESEPI TEMPE GORENG PALING MUDAH & MANFAATNYA

Friday, March 04, 2016

Assalamualaikum & salam sejahtera. 


Manfaat Tempe Bagi Kesihatan


Al Kisah...

Ana sejak dulu-dulu memang seorang penggemar tempe. Kalau korang nak tau, tempe mengandungi banyak nutrisi penting untuk tubuh badan kita. Jadi balik tadi Ana singgah beli tempe dan makan tempe tengahari ni... Nak resepi  tempe baca sampai habis dulu erkk...

Sambil makan apa kata kita semak info berkenaan tempe ni...
JOM Cekidot...


1. Sumber Protein

Tempe mengandungi protein tinggi iaitu kira-kira 18 jenis protein dan asid amino yang mudah dihadam. Ia adalah sesuai untuk mereka yang menjalani penurunan berat badan seperti diet dan bina badan dan atlet kecergasan mania.

2. Menurunkan Risiko Serangan Jantung

Meneutralkan kesan negatif kolesterol jahat kerana banyak mengandungi Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA), niasin, Omega 3 dan 6 sehingga dapat menurunkan risiko serangan jantung (koronari).

3. Sumber Vitamin

Sumber vitamin (terutama vitamin B) yang sangat bermanfaat untuk metabolisme sel darah merah, kesihatan kulit dan otot (muscle tone). Meningkatkan imuniti dan fungsi sistem saraf, meningkatkan hormon pertumbuhan dan mencegah anemia serta kanser pankeras.

4. Penawar Radikal Bebas

Sebagai penawar radikal bebas mencegah berbagai penyakit degeneratif (aterosklerosis, koronari jantung, diabetes melitus, hipertensi dan lain-lain), berbagai jenis kanser (pankreas, prostat dan payudara) dan sekaligus mencegah penuaan pra-matang kerana mengandung antioksidan kuat (3 jenis isoflavon).

5. Mencegah Anemia

Tempe dapat mencegah anemia kerana kandungan yang tinggi pelbagai mineral dan mudah diserap darah dan mencegah osteoporosis.

6. Mencegah Diare dan Kolera

 Mencegah Cirit-birit dan Taun Sebagai antibiotik dan anti bakteria antiseptik E. coli menyebabkan cirit-birit dan taun.

7. Makanan Fiber

Makanan Fiber mengandungi serat tinggi yang berfungsi untuk mengawal kadar gula dalam darah menjadikan ia sesuai untuk pesakit kencing manis.
8. Mengatasi Keracunan

Sebagai penawar kepada ejen penawar atau keracunan logam berat anti (cyanide) kerana ia mengandungi ion positif seperti putih telur dan susu.

9. Hipokolesterolemik

Tempe bersifat Hipokolesterolemik, menurunkan lipid atau lemak dalam darah.

10. Mencegah Perut Kembung

Mencegah timbulnya gejala flatulensi (kembung perut) kerana mampu menurunkan kadar raffinosa dan stakiosa.

11. Baik untuk Semua Usia

Sangat Mudah dicerna oleh semua peringkat umur, dari bayi ke usia tua. Enzim pencernaan akan dihasilkan oleh Rhizopus oligosporus (acuan tempe) semasa proses penapaian berlaku, itulah yang membuat tempe lebih selesa di dalam perut. 





Resepi Tempe Paling Mudah 


Bahan-Bahannya:


2 keping tempe

2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat

6 biji lada sulah - ditumbuk halus

Sedikit garam

Minyak untuk menggoreng 


Cara Membuatnya: 


 Potong tempe lebar-lebar & nipis.

Perap dengan semua bahan.

Panaskan minyak dan goreng potongan tempe hingga garing.

Setelah itu angkat dan toskan.


Selamat mencuba.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Cbox

Subscribe